søndag den 27. januar 2013

Lasagne




Så blev det tid til en af vores favoritter herhjemme, nemlig hjemmelavet lasagne. Vi laver selv pastapladerne, ikke kun fordi frisk pasta smager bedre, men fordi det er SJOVT! 

Her er et billede af de ting vi brugte til lasagnen, dog havde melet gemt sig da der skulle tages billeder, så brug fantasien. ;-)

Alle ingredienser undtagen mel
 
Til pastapladerne bruges:
300 gr mel
3 æg
½ tsk salt
1 spsk olie
Melet lægges i en bunke på bordet

Sådan her ser det ud inden det laves til dej

 og så laver man en fordybning i melet og slår æggene ud i. Salt og olie hældes oveni og det røres forsigtigt sammen med en gaffel. Når ca. halvdelen af melet er blandet i ælter man det sammen til en glat og ensartet dej.  Det er ikke sikkert alt melet skal bruges… Så rulles det igennem en pastamaskine, først 8-10 gange på højeste afstand og derefter klikker man den en tand ind efter hver rulning. Når man har kørt igennem næst-inderste indstilling er de klar og skal bare ligge indtil man skal bruges dem. Går der lidt tid er det en god idé at ligge et fugtigt viskestykke over. 

Pastaplader klar til at blive skåret til den rette størrelse


Så er det tid til at lave kødsaucen der skal i lasagnen. Vi kan godt lide den ikke er for våd, så man kan skære stykker uden det smatter ud. Kan man lide det vådere putter man bare mere tomat i.
Ingredienser til kødsauce:
500 gr hakket oksekød
3 gulerødder
Et par friske tomater
Hakkede tomater fra dåse (normalt bruger vi en dåse tomatpasta men det havde vi ikke)
2 løg
3 fed hvidløg (vores var meget små, hvilket var lidt ærgeligt)
Olie til at stege i

Hæld olie i en gryde og hak løgene imens olien varmer op. Gulerødderne skrælles og rives. Når olien er varm puttes løgene i og steges til de er gennemsigtige, så puttes kødet i og så skal der røres så det ikke er klumpet. Når det hele har taget farve kommes hvidløg og tomat i. Når det har fået lidt kommes gulerødderne i. Det hele får lov at stege indtil det har den rigtige konsistens.
Nu skal der laves bechamelsauce. Vi laver egentlig bare en opbagt sauce og putter stødt muskat i. Så en god klat smør smeltes og derefter puttes en spsk mel i. Rør i to minutter og tilsæt så ca 2 dl mælk, hæld lidt i af gangen og rør! Tilsæt salt, peber og muskat.
Så skal lasagnen lægges sammen! Smør et fad og stryg et lag bechamelsauce over bunden. Læg lasagneplader på derefter et lag kødsauce fulgt af lasagneplader osv. Slut af med et lag kødsauce som toppes med bechamelsauce og revet ost i massevis. Vi havde noget mascapone i køleskabet så vores lasagne fik et par klatter af det under den revede ost også. I ovnen med fadet ved 225 grader i ca ½ time. Kig til den, når osten er gylden er den færdig. Pastaen skal ikke have ret lang tid for at blive klar og kødsaucen er færdigstegt, så det er kun et spørgsmål om osten skal gratineres. Spis den med flûte og salat.

Den færdige lasagne


Tjalfes kommentar:
Vi skulle noget med noget ost og tomatsauce og hakket kød og så pastaplader. Vi lavede pastaplader med mel, vi rørte det op til dej så tog vi den der ting der og rullede det igennem. Ti gange eller sådan. Vi skulle også noget med nogle gulerødder og noget løg som vi kom op i en gryde til kødsauce. Så vi skulle sørge for kødet blev helt brunt, så vi kunne putte alle de der grøntsager op i. Og så lavede vi det til lasagne.

Se ingen splat!

torsdag den 10. januar 2013

Fire lime og en kylling



Meget mør kylling fuld af saft og kraft



Vi havde lidt rester fra nytårsaften som bestod af 5 limefrugter og en masse chili, da vi havde en kylling på lager var det jo bare at gå i gang. Der blev købt lidt ekstra godt, og så var det bare og gå i gang.

Ingredienser:

4 usprøjtede lime

½ stærk chili (efter smag)

2 fed hvidløg

1 spsk olie

½ spsk ahornsirup

1 stor dusk frisk koriander

1 spsk revet frisk ingefær

1 hel kylling

Salt og peber



Vi startede med at rense kyllingen og skylle den, derefter blev den duppet tør og lagt klar på et olieret ildfast fad. De 3½ af limefrugterne blev vasket, skåret over på midten og stoppet ind i kyllingen. Den halve lime blev presset og saften kommet i en morter. Tjalfe syntes det var ret sejt med en morter i køkkenet og nu skulle der myrdes. ;-) Sammen med limesaften kom ahornsirup, hvidløg, ingefær, olie og koriander og så blev det ellers kværnet godt sammen. 
Her myrdes!

Da det var en god ensartet blanding blev der tilsat salt og peber og kyllingen blev gnedet godt ind med marinaden. Til sidst hakkede vi chilien i små stykker og de blev fordelt udover kyllingen. Ind i en varm ovn (225 grader) og så skulle den bare passe sig selv i 1½ times tid. 
Klar til en tur i ovnen :-)

Den fik lidt rigeligt farve efter den første time, men så fik den et stykke sølvpapir over sig og så gik det. De rigtig smarte havde vendt den på hovedet den første ½ time og så bagefter resten af tiden på ryggen. Men det glemte vi, så den var lidt fesen på bagsiden i farven.

Til kyllingen lavede vi stegte nudler med 1 lime, resten af chilien og lidt mere koriander.

Da kyllingen kom ud var den helt utrolig saftig og smagte dejligt parfumeret af lime og med godt bid fra chilien. En super nem ret og Tjalfe syntes helt bestemt den skulle give os direkte adgang til MasterChef.


Tjalfes kommentar: Vi puttede lime i kyllingen og stegte nudler. Det smagte rigtig godt, men jeg kan ikke huske hvordan vi gjorde. (det er to dage siden vi lavede det…)
Stegte nudler med gulerod, spidskål, forårsløg, ingefær, koriander, lime og chili